Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Pouť (popis)

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Měsíc září není pouze začátek nového školního roku, ale u nás v Sezimově Ústí se spojuje i s konáním tradiční pouti. Již týden před „velkou“ nedělí trpí občané bydlící v blízkosti malého náměstí hlukem z točících se kolotočů a z hudby, která vyhrává u každé atrakce jiné písničky a množstvím světelných efektů, které narušují život v okolí jindy poklidného místa.Od soboty, kdy je průjezd celou ulicí naštěstí zakázán, si nejrůznější obchodníci rezervují místa pro své stánky podél celé ulice až k náměstí. Zejména ty s oblečením obsazují většinu míst a objevují se i v přilehlých ulicích. Nedělní ráno provází ruch a šum. Neschází zde ani stánky nabízející občerstvení s párkem v rohlíku, zmrzlinu, perníky a cukrovou vatou tzv. symboly poutě. Do toho pokřikuje prodavač s díly na automobily.Celkově je vidět asi přes třicet stánků. S blížícím se polednem přibývají lidé, většina z nich si pouze prohlíží, nebo se potkává se známými, které už dlouho neviděli, někteří kupují nějakou tu dobrotu, jiní utrácející za různé hlouposti a zbytečnosti.A co děti?Ty prosí své rodiče o peníze na kolotoče, u kterých je vstupné rok od roku dražší. To ale nezkazí radost dětí a jejich touhu se povozit, což se splní většinou jen těm, kteří mají majetnější rodiče.
A s čím letos přijela pouť? Hned z kraje náměstí nás láká známý řetízkový kolotoč, před ním je pokladna, u které stojí další zájemci. Hned vedle uvidíme největší kolotoč poutě - je to centrifuga,ohromné kolo, točící odvážlivce, které odstředivá síla doslova přibije k podlaze, velkou rychlostí hlavou dolů. Mezi klasiku patří houpačky, s krásně barevnými loďkami plných dětí.Mašinka dříve plná,dnes poloprázdná už není pro děti tak lákavá, snad jen pro ty nejmenší, které se na jiné kolotoče bojí.Celé pouti letos kralují nové atrakce.Tak třeba nad Takadou starší pamětník žasne a asi těžko sebere odvahu ji navštívit. A právě ona je asi nejnavštěvovanější, hlavně „náctiletými“. To autodrom je zábavou pro každého,jak mladší tak stařší neodolají jízdě a bourání do svého přítele ve stylovém autě.Postrachem všech rodičů je horská dráha v dolní části náměstí, se spoustou prudkých zatáček a rychlostních sjezdů pro dynamickou jízdu.Všechny kolotoče jsou rovnoměrně rozestaveny a budí dojem velkého lunaparku. Neschází ani tradiční střelnice, ve kterých vedle typických růží můžete vystřelit i jiné ceny jako například plyšová zvířátka, sladkosti a jiné. Celé náměstí s kolotoči ohraničují maringotky provozovatelů kolotočů.
Pro mě smysl pouť strácí, nejen proto, že už nejsem malý, ale také proto, že atrakce jsou pro mě příliš drahé, ale rád tam v neděli na chvíli zajdu.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT